سرنوشت قالیچه گبه در تعامل و صادرات به غرب
در آشنایی با گبه خوب است بدانید که این قالیچه ها در مقایسه با دیگر فرش ها و زیر اندازهای سنتی ایرانی پرزهای بلندی دارند و نرم و لطیف هستند. در بسیاری از مواقع نقش آنها به کمک ذهن خلاق هنرمند بافته می شود و هیچ طرح از پیش تعیین شده ای روی دار قالی و کنار هنرمند نیست که بافنده بر اساس آن و طبق آن پیش رود. در واقع گبه ها محصولاتی هستند که متناسب با زندگی عشایر و روستاییان و به کمک دست رنج آنها بافته شده است.
اما در نتيجه آشنایی غربی ها در سده های اخیر با این محصولات، سلیقه و خواست های آنها بر روی این محصولات اثر گذاشته و محصولاتی که برای صادرات بافته می شوند، طرح های محافظه کارانه ای دارند. هندی ها نیز بسیاری از طرح های مورد علاقه جهان غرب را برای بافتن و با تقلید از گبه های ایرانی به کار برده و سعی در تسخیر بازار صادرات این محصول داشته اند. اما همچنان می تواند مدعی بود که دوام و کیفیت گبه های ایرانی از نمونه های تقلیدی آن بسیار بهتر است. این قالیچه ها نرمترند و با پشم کاملا طبیعی بافته می شوند.
نام ها و دیگر مناطق تولید گبه
در این مبحث که به آشنایی با گبه اختصاص دارد باید اشاره کنیم که محصولات دیگری نیز وجود دارند که یا عنوان گبه را بر روی آنها می گذارند یا نام های دیگر فرش را که آنها نیز گبه به حساب می آیند. بسیاری از این نام ها درواقع نام منطقه یا ایل عشایر و روستایی است که این محصول در آن بافته می شود. مانند سوماک، بلوچ، لری بافت یا کشکولی. در میان این نام ها، کشکولی نام یک ایل قشقایی است که نوعی قالیچه شبیه به گبه تولید می کنند اما این قالیچه نسبت به گبه معمولی ضخامت کمتر و تراکم گره های بیشتری دارد.
با این وجود این قالیچه های زیبا در بسیاری از مناطق ایران از جمله در میان روستاییان و ایلات مشهد، کردستان، آذربایجان و سیستان و بلوچستان بافته می شوند. گبه در استان فارس نيز که بیشترین عشایر را دارد توسط ایل های کشکولی، قشقایی، بهارلو، اینانلو و بلوردی بافته می شده است.
منبع 1 مقاله
منبع 2 مقاله : کتاب سرگذشت فرش در ایران نوشته مریم رجبی چاپ اول 1393