کفپوش, کفپوش PVC

کفپوش مناسب آزمایشگاه

کفپوش مناسب آزمایشگاه

محیط های پزشکی و بیمارستانی از آن دسته محیط هایی هستند که باید با دقت کافی تاسیس و بنا شوند. و آزمایشگاه یکی از محیط های بیمارستانی ای است که رعایت مسائل ایمنی و بهداشتی در آن باید با دقت بیشتری صورت گیرد. در همه آزمایشگاه های پزشکی، نگهداری یک محیط کنترل شده بسیار مهم و حتی حیاتی است، زیرا حساس ترین آزمایش ها در آن انجام می شود. و یکی از مواردی که باید به آن در محیط آزمایشگاه به آن توجه کنیم، کفپوش این مکان است. یک کفپوش مناسب آزمایشگاه باید ضد لکه، غیر قابل نفوذ، ضد رطوبت، بادوام و در برابر لغزندگی نیز مقاومت داشته باشد و تمیز کردن و نگهداری آن آسان باشد.

فهرست مطالب

ویژگی های کفپوش آزمایشگاهی

ویژگی های لازم به منظور انتخاب کفپوش مناسب آزمایشگاه عبارتند از:

  • در برابرسایش ناشی از وسایل چرخ دار و سنگین مقاومت کند.
  • به اندازه کافی بادوام باشد تا در برابر افتادن وسایل تیز، سوراخ نشود.
  • در برابر روغن و چربی مقاوم باشد.
  • بهداشتی باشد.
  • در برابر باکتری ایستا باشد.
  • ضد میکروب باشد.
  • در برابر بیوکسیدها مقاومت کند.
  • الکترواستاتیک باشد.
  • در برابر دمای بالا و پایین مقاومت کند.
  • در برابر مواد شیمیایی مقاومت کند.

کفپوش کلین روم (اتاق تمیز)

استاندارد کلین روم یا همان اتاق تمیز ، مربوط به ذرات معلقی است که از کفپوش به فضای اتاق منتقل میشود. وجود این ذرات بسیار ریز به طور معمول احساس نمیشود اما در فضاهایی مانند اتاق عمل و برخی آزمایشگاه می تواند تاثیر منفی داشته باشد. فلذا کفپوش مورد استفاده در این مکانها باید دارای استاندارد کلین روم یا استاندارد کلاس A باشد.

استاندارد کلین روم (اتاق تمیز)
استاندارد کلین روم (اتاق تمیز)

آیا کفپوش آزمایشگاه باید دارای کلاس A باشد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که خیر، همه آزمایشگاهها نیازمند این استاندارد نیستند. در بیشتر آزمایشگاههای فعال، کفپوش باید مقاومت خوبی در برابر مواد شیمیایی داشته باشد و آنتی باکتریال باشد و همین کافی است. کفپوشهایی با استاندارد کلین روم بیشتر برای آزمایشگاههای ساخت واکسن و یا آزمایشگاههای تحقیقاتی ضروری است چرا که وجود این ذرات میکروسکوپی می تواند در نتیجه تحقیقات تاثیرگذار باشد. در اتاق عمل نیز کفپوش علاوه بر قابلیت کانداکتیو بودن، باید دارای استاندارد کلاس A نیز باشد. کانداکتیو بودن یک کفپوش به معنای هادی جریان الکتریسیته بودن است و وچود آن در تمامی اتاقهای عمل الزامی است.

کفپوش های اپوکسی به دلیل نوع ساختار یکپارچه خود، دارای استاندارد اتاق تمیز هستندو این کفپوشها، از مناسبترین کفپوشهای آزمایشگاهی به شمار میروند. همچنین انواع رولی و تایل کفپوشهای هموژن بیمارستانی نیز دارای این استاندارد هستند به شرط آنکه کمپانی تولید کننده این استاندارد را برای محصول خود ثبت کرده باشد.

تعیین کفپوش مقاوم در برابر مواد شیمیایی

مواد شیمیایی بسیاری در محیط آزمایشگاه استفاده می شود. در هنگام تعیین کفپوش مناسب برای آزمایشگاه، اطلاع از نوع و غلظت مواد شیمیایی که کفپوش در تماس با آن قرار می گیرد، اهمیت بسیار زیادی دارد. بیشتر حوادث در محیط آزمایشگاه پس از ریختن تصادفی مواد شیمیایی روی کفپوش رخ می دهد که البته این مواد فورا پاک می شوند. در این زمان است که انتخاب نوع خاصی از کفپوش برای این مکان اهمیت می یابد چراکه بعضی از کفپوش ها به برخی مواد شیمیایی مقاوم هستند و برخی دیگر این مقاومت را ندارند. 

حتی بعضی از کفپوش ها مثل پلی اورتان در برابر تعدادی از مواد شیمیایی مقاوم هستند و در برابر تعداد دیگری از مواد شیمیایی این مقاومت را ندارند. از سوی دیگر، تمام محصولاتی که در یک محدوده کیفی هستند، تنها به غلظت خاصی از مواد شیمیایی مقاومت نشان می دهند. یعنی در تعیین کفپوش مناسب برای آزمایشگاه ، اگر بررسی کنید که کفپوش شما در برابر مواد شیمیایی با غلظت پایین مقاوم است، نباید فکر کنید که آن محصول خاص در برابر مواد شیمیایی با غلظت بالا هم مقاومت دارد. برخی از لایه های رویی کفپوش ها از سطح زیرین آن محافظت می کنند ولی در طول زمان به تعمیر یا تعویض احتیاج دارند. 

برخی دیگر از لایه های رویی هم در برابر مواد شیمیایی مقاوم هستند و برای مدت های مدید از سطح زیرین خود بدون هیچ آسیبی مراقبت می کنند. بنابراین بررسی داده های آزمایش هر محصول از نظر نوع و غلظت مواد شیمیایی که با کفپوش آزمایشگاه شما برخورد می کند مهم است.

درجه حرارت و نحوه تمیزکردن و نگهداری کفپوش آزمایشگاهی

برای انتخاب کفپوش ، همیشه باید نحوه مراقبت، اصول شستشوی کفپوش و مشخصات لایه رویی کفپوش در نظر گرفته شود. لایه های رویی کفپوش مناسب آزمایشگاه باید در برابر مواد شوینده، مواد ضدعفونی کننده و آب مقاوم باشند. برخی از کفپوش ها در برابر حرارت بالا مقاوم نیستند، و اگر قرار است کفپوش با بخار یا آب گرم شسته شود، آسیب می بیند. بنابراین، مهمترین مشخصه کفپوش مناسب برای آزمایشگاه این است که در مرحله تمیزکاری در برابر مواد شیمیایی مقاوم باشد.

کفپوش مناسب آزمایشگاه
کفپوش مناسب آزمایشگاه

گزینه های کفپوش مناسب برای آزمایشگاه

با توجه به انواع کفپوش ها ، ویژگی ها و کاربرد هر یک از آنها برای مکان های مختلف، انتخاب مناسب ترین کفپوش از بین آنها به بررسی دقیق نیاز دارد. به ویژه در مکان هایی که فضاهای حساسی محسوب می شوند و بهداشت و عدم وجود میکروب از اولویت های این مکان هاست. مثلا برای محیط آزمایشگاه، کفپوش، دیوار و سقف باید طوری باشند که پناهگاه آفت و حشرات موذی نشوند و این احتمال را به حداقل برسانند. گزینه های مختلفی برای کفپوش آزمایشگاهی وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از وینیل تایل یا رول، تایل های سرامیک، کفپوش پس وی سی به صورت تایل یا رول، کفپوش اپوکسی.

کفپوش آزمایشگاهی
راهنمای خرید و قیمت کفپوش آزمایشگاهی

مزایا و معایت کفپوش آزمایشگاهی

بد نیست این نکته را هم درباره کفپوش های اپوکسی و پلی اورتان بدانید که رزین به صورت مایع روی سطح ریخته می شود و بعد از خشک شدن تبدیل به لایه ای می شود که خود لایه، شبیه به کفپوش است. در ادامه، به طور خلاصه به بررسی انواع کفپوش مناسب آزمایشگاه و مزایا و معایب آنها می پردازیم.

 لایه های رویی کفپوش و بدون درز

همه محصولات تایل و رول یک مشکل جدی دارند و آن اینکه، هر دو دارای درزها و نقاط اتصال در محیط اطراف خود هستند؛ مساله ای که برای کفپوش آزمایشگاه و محیط های بهداشتی اهمیت بسیار زیادی دارد. در مورد تایل های سرامیک، دوغابی که بین تایل ها ریخته می شود، معمولا نافذ هستند اما می توانند عامل تشدید کننده برای رشد میکروب ها شوند. 

این نقطه ضعف درباره وینیل، پلاستیک و لینولئوم به صورت رول یا تایل هم وجود دارد. شکاف و فاصله بین درزها و نقاط اتصال می تواند باعث شود که مایعات در این فضاها نفوذ کنند و به زیرکفپوش راه یابد. اتفاقی که اگر رخ دهد، تمیز کردن را با مشکل مواجه می کند و محیط آماده ای را برای رشد میکروب ها به وجود می آورد. 

به همین منظور از سیستم درز جوش برای یکپارچه سازی کفپوش های تایل و رول هنگام نصب استفاده می شود تا این مشکل به طور کامل مرتفع گردد و از رشد و نمو میکروب و باکتری در میان درزها جلوگیری شود. کفپوش با روکش های رزین و بدون درز این مشکل را ندارند. وقتی که این ماده (رزین) به صورت مایع روی کفپوش پخش می شود، هیچ درزی وجود نخواهد داشت و در سراسر دنیا این شیوه به عنوان بهترین روش برای داشتن کفپوشی بدون درز توصیه می شود.

حاشیه های یکپارچه

یکی دیگر از محکم کاری های نصب پی وی سی، پوشش کامل دور محیط کفپوش و دیوار است. هرچند قرنیزهای مخصوص پی وی سی که در پایان نصب به طور کامل دورتادور کفپوش متصل شده اند مناسب هستند و کاملا دور درزهای محیط را می پوشاند، ولی برای اطمینان بیشتر، در هنگام نصب می توان مایع رزین را تا بالای دیوار آورد تا حاشیه های یکپارچه و بدون درز دورتادور فضا شکل گیرد. 

معمولا افزایش حاشیه های دور محیط به اندازه 150 میلیمتر به سمت بالای دیوار کافی خواهد بود تا احتمال نفوذ آلودگی به حداقل برسد. همچنین در صورت استفاده از کفپوش رول باید ادامه کفپوش را تا روی قرنیز ادامه دهیم که به این کار اصطلاحا اورلب گفته می شود.

صاف بودن و هم سطحی

کفپوش ها باید هموار و هم سطح باشند ولی لزومی ندارد که صاف و در یک راستا هم باشند. برای زدودن آلودگی و شستن کفپوش بهتر است کفپوش به سمت کفشوی و یا چاهک شیب داشته باشد. در این صورت، آب می تواند به سرعت حرکت کند و از روی سطح به درون چاهک تخلیه شود. اینها تمام نیازهای و ملاحظاتی بودند که یک محیط آزمایشگاهی به آن نیاز دارد. اکنون با توجه به این ویژگی ها و نیازها می توانید مناسب ترین کفپوش پزشکی و آزمایشگاهی را انتخاب کرده و بخرید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
3 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
REZA
3 سال قبل

سلام کفپوش هایی که استانداردای اتاق تمیز دارند خیلی اختلاف قیمت دارن؟اصولا استانداردها خیلی قیمت رو بالا میبره یا در حد معقو؟

علی رضا
3 سال قبل

واقعا به نظرم مهمترین چیزی که برای کفپوش بیمارستان و اینا مهمه اینه که اون خطهای وسطش رو نداشته باشه و یه دست باشه. من عمل کرده بودم این ویلچر رو که از تو راهرو میردن سر هر یه دونه از اونها داااااادم میرفت هوا. افتضاح بود