در این مقاله تلاش داریم تا شما خوانندگان عزیز را با مبحث مهمی به نام ابعاد کفپوش آشنا کنیم و در این رابطه به ابعاد انواع کفپوش های مختلف در بازار اشاره خواهیم کرد.
چرا باید قبل از خرید ابعاد کفپوش را بدانیم؟
این پرسشی است که برای اکثر خریداران مطرح می شود. اهمّیت آن در این است که در برخی پروژه های اجرا و نصب کفپوش، دانستن ابعاد کفپوش فوق العاده مهم است و با دانستن ابعاد کفپوشی که میخواهیم نصب کنیم، می توانیم از پرتی های پروژه جلوگیری به عمل آوریم. یعنی با قواره بندی درست و دانستن ابعاد دقیق اجرای کفپوش هم از پرتی های اجرا جلوگیری کرده و هم در صرف هزینه برای نصب کفپوش مقرون به صرفه عمل کنیم.
نکته مهمّ دیگر، آنکه، در اجرای برخی پروژه ها در عمل، اجرای کفپوش ما به ابعاد خاصّی نیازمند است. به عنوان مثال، ممکن است کف کاذبی را روی سطح زمین داشته باشیم که در پنل های 60 در 60 کار شده باشد و از این لحاظ کفپوش باید دقیقا همین ابعاد را داشته باشد و ناگفته پیداست که پیش از پروسه اجرا نیاز مبرمی به دانستن ابعاد کفپوش داریم و در غیر این صورت نمی توانیم به عمل نصب و اجرای پروژه همت گماریم.
خوب است که در اینجا اشاره نیز داشته باشیم که در بخش دیگری از وب سایت فروشگاه کفپوشان، به ضخامت کفپوش نیز خواهیم پرداخت که آن نیز بسیار مهم است.
اندازه پارکت لمینیت
پارکت لمینت ها ابعاد مختلفی دارند. امّا معمول ترین و معروف ترین ابعاد پارکت لمینیت عبارت است از عرض 20 سانتی متر و طول 120 سانتی متری. پارکت لمینیت های اروپایی که البتّه در بازار کنونی کشور تعداد کمی از آنها موجود است، دارای عرض 10 سانتی متر و طول 90 سانتی متر می باشند.
ابعاد پارکت چوبی
ابعاد پارکت چوبی نیز به چند دسته تقسیم می شود. از جمله پارکت های چوبی می توانیم به پارکت های چوبی مهندسی شده، پارکت های کلاسیک و پارکت های سالید اشاره کنیم.
دسته اوّل پارکت های چوبی، یعنی پارکت های چوبی مهندسی شده، از لحاظ تنوّع ابعاد گسترده و دارای تنوّع بالایی هستند. به عنوان مثال، پارکت های چوبی مهندسی شده 20 در 120، 20 در 150 و 30 در 60 از جمله ابعاد مختلف این پارکت های چوبی هستند که در بازار با آنها روبرو می شویم. پارکت های کلاسیک عموما در ابعاد بسیار کوچک 3 سانتی متر در 10 سانتی متر تولید شده اند. امّا از آنجایی که روی پنل های خاصّی پهن می شوند و اگر بخواهیم آنها را به صورت چرخشی چیدمان کنیم، ابعاد 25 در 25 سانتی متر یا 30 در 30 سانتی متر از جمله مرسوم ترین ابعاد پارکت های چوبی کلاسیک خواهند بود. امّا در رابطه با پارکت های سالید، ابعاد موجود عموما 15 در 90 یا 10 در 90 بوده و جزو پر فروش ترین محصولات به حساب می آیند. البتّه شایان ذکر است که ابعاد متفاوت دیگری در رابطه با این کفپوش ها نیز در بازار موجود هستند؛ ولی ما به مرسوم ترین و رایج ترین آنها اشاره کردیم.
ابعاد کفپوش رولی
کفپوش رولی به صورت سفره ای روی سطح مورد نظر پهن و اجرا می شود و عرض این کفپوش ها بین 1 تا 3 متر متغیّر است. یک نکته که نباید از نظر دور داشت این است که عموما عرض این کفپوش ها 1 تا 2 متر است و عرض های 3 و 4 متر در موکت ها رایج هستند. عرض کفپوش های رولی ورزشی به طور مرسوم بین یک تا یک و نیم متر است. کفپوش های رولی پی وی سی عموما عرض یک متر دارند. عرض کفپوش های رولی پشت فوم دار عموما یک و نیم و 2 متر است. عرض کفپوش های بیمارستانی یک و نیم تا دو متر است و همین ابعاد در رابطه با کفپوش های مسکونی رولی نیز صادق است.
همین تفاوت در عرض کفپوش، در رابطه با طول آن نیز صحّت دارد. در کفپوش های پی وی سی کمپارس از طول 10 متر تا طول های 20 و 25 متر در کفپوش های مختلف، این ابعاد متغیّر هستند. کفپوش فوربو، کفپوش تارکت و کفپوش مُدا از جمله کفپوش هایی هستند که طول رول آنها 20۰ متر است.
ابعاد کفپوش تایل
تنوّع ابعاد در کفپوش تایل بالا است که این مهم را می توانیم در بازارهای کشور مشاهده کنیم. به عنوان مثال، در کفپوش های الواریِ طرح چوب مثل کفپوش وینیل 15 در 90 و 20 در 120 از ابعاد رایج به حساب می آیند و کفپوش های اف وی و کلاسیک دارای چنین ابعادی هستند.
اما کفپوش های تایل وینیل گرانیت و وینیل مرمری دارای ابعاد مختلفی هستند. ابعاد 25 در 25 و 50 در 50 ابعادی هستند که در حال حاضر تولید می شوند. در گذشته این کفپوش ها در ابعاد 30 در 30 و 60 در 60 نیز تولید می شدند که در حال حاضر از فهرست تولید خارج شده اند.
کفپوش های تایل فضای باز، مثل کفپوش تایل کورت و کفپوش تنیس و اسکیت یا کفپوش نیشا عموما دارای ابعاد 30 در 30 هستند. ابعاد هر یک از تایل های کفپوش صنعتی به عنوان مثال، 50 در 50 است که در زمره کفپوش های بزرگ به حساب می آید. کفپوش های تایل بیمارستانی کمپارس دارای ابعاد 60 در 60 هستند که کاربری آنها در اتاق عمل و جرّاحی است و دارای قابلیّت کانداکتیو و هادی الکتریسیته هستند و از جمله بزرگترین تایل های کفپوش محسوب می شوند. کفپوش های طرح سنگ نیز مثل کفپوش هرمس یا کفپوش تایل کریستال، تایل های مربّعی شکل 45 در 45 سانتی متر را دارا هستند. البتّه باید بگوییم که مدل های دیگر با ابعاد دیگری نیز وجود دارند. با این حال، در اینجا ما به مهمترین، معروف ترین و پر مخاطب ترین برندها اشاره کردیم.
ابعاد کفپوش گرانولی
ابعاد کفپوش های گرانولی عموما یک در یک است؛ امّا قابلیّت تولید تایل های 5 در 5 نیز وجود دارد.
ابعاد کفپوش تاتامی
ابعاد تایل های کفپوش تاتامی یک در یک است و به صورت پازلی کنار هم کلیک می شوند.
کفپوش های بدون ابعاد مشخّص کدامند؟
به طور کلّی، کفپوش های ریختگی درجاریز و رزینی از جمله کفپوش هایی هستند که ابعاد مشخّصی ندارند و همانند آسفالت روی زمین اجرا می شوند و بدون هیچگونه پِرتی روی هر سطحی نصب و پیاده سازی خواهند شد و در اجرای این نوع کفپوش ها مساحت کلّی اجرا را در نظر می گیرند. کفپوش گرانول درجاریز، کفپوش اپوکسی و کفپوش پلی اورتان از جمله کفپوش هایی از این دست هستند که ابعاد مشخّصی ندارند و البتّه ضخامت های مختلفی دارند که در مقالات دیگر به آنها خواهیم پرداخت.
نویسنده: بهنام رشیدی
پرسش های متداول:
پرسش: اهمّیت دانستن ابعاد کفپوش در چیست؟
پاسخ: در این است که در برخی پروژه های اجرا و نصب کفپوش، دانستن ابعاد کفپوش فوق العاده مهم است و با دانستن ابعاد کفپوشی که میخواهیم نصب کنیم، می توانیم از پرتی های پروژه جلوگیری به عمل آوریم. یعنی با قواره بندی درست و دانستن ابعاد دقیق اجرای کفپوش هم از پرتی های اجرا جلوگیری کرده و هم در صرف هزینه برای نصب کفپوش مقرون به صرفه عمل کنیم.
پرسش: آیا کفپوش هایی بدون ابعاد ثابت و مشخّص وجود دارند؟
پاسخ: به طور کلّی، کفپوش های ریختگی درجاریز و رزینی از جمله کفپوش هایی هستند که ابعاد مشخّصی ندارند و همانند آسفالت روی زمین اجرا می شوند و بدون هیچگونه پِرتی روی هر سطحی نصب و پیاده سازی خواهند شد و در اجرای این نوع کفپوش ها مساحت کلّی اجرا را در نظر می گیرند. کفپوش گرانول درجاریز، کفپوش اپوکسی و کفپوش پلی اورتان از جمله کفپوش هایی از این دست هستند که ابعاد مشخّصی ندارند