سبک زندگی, عمومی

نظافت فرش های دست بافت

نظافت فرش های دست بافت

نظافت فرش های دست بافت به دلیل استفاده از الیاف و رنگ های طبیعی استفاده شده در بافت آنها دارای حساسیت ویژه ای است. قطعا بسیاری از مواد شوینده شیمیایی و پاک کننده های قوی برای چنین فرش های ظریف و زیبایی مناسب نیستند. اگر مایلید فرش دست بافت گران قیمت و مرغوب شما عمری طولانی تر داشته باشد و از ارزش آن کاسته نشود موارد ذکر شده در این مقاله را دنبال کنید. اما از یاد نبرید که حتما به نکاتی که در هنگام خرید به شما گفته می شود نیز دقت کنید. موارد پیش رو تنها پیشنهاداتی خانگی هستند.

نظافت فرش های دست بافت در اعلاشویی خانگی!

احتمالا شما هم اصطلاح اعلاشویی را در روزنامه ها دیده اید. اعلاشویی ها مراکزی هستند که فرش های دست بافت شما را می شویند و سالانه افراد بسیار زیادی به آنها مراجعه می کنند. شاید شما هم جزو آن دست از افرادی باشید که مانند مادر بزرگ‌های کدبانو یا مردم نسل گذشته اعتمادی به این مراکز ندارند و ترجیح می دهند اعلاشویی شخصی خود را داشته باشند. اگر یکی از این افراد هستید، با رعایت نکات ساده ای می توانید به این هدف برسید و فرش های سالمی داشته باشید.

استفاده از جارو برای فرش دست بافت

نظافت فرش های دست بافتبرای نظافت فرش های دست بافت و زدودن غبار یا گرد و خاک معمولی از جارو استفاده کنید. استفاده از جارو برقی با درجه ملایم بلامانع است. اگر از جارو برقی استفاده می کنید می توانید از دیگر ابزارهای مکنده جارو برقی که تنها در یک نقطه متمرکز می شوند، نیز استفاده کنید. فرش دست بافت خود را از بالا به پایین آن و به سمت بافت فرش جارو کنید. منظور از «سمت بافت» این است که جارو به راحتی روی فرش حرکت کند. اگر جارو را در خلاف جهت بافت فرش حرکت دهید، همانند آن است که سر جارو با هر بار حرکت با مانعی برخورد می کند. همچنین بهتر است جارو را فقط از بالا به پایین یا بالعکس حرکت دهید. به عبارت دیگر حرکت رفت و برگشت برای جارو برقی کشیدن فرش های دست بافت مناسب نیست. به علاوه باید به تعدد دفعات استفاده از جارو برای فرش های خانه نیز دقت کنید. به عنوان مثال جاروی فرش ها ماهی یک یا دو بار کافی است.

تمیز کردن ریشه فرش دستبافت چگونه باشد؟

در نظافت فرش های دست بافت به ریشه های آنها دست نزنید. اگر از جارو برقی یا حتی از جاروی دستی استفاده می کنید، ریشه های فرش را جارو نکنید. چون ممکن است ریشه های فرش با برس های جارو آسیب دیده و به دنبال آن الیاف و تار و پود فرش سست شوند. اگر در حین استفاده از جارو برقی، ریشه های ابتدایی و انتهایی فرش به داخل جارو کشیده شدند، جارو را خاموش و آنها را به آهستگی از لوله و سر مکنده خارج کنید. پیشنهاد می شود برای نظافت و تمیز ماندن ریشه ها آنها را به آرامی زیر فرش قرار دهید.

روشی قدیمی اما کارآمد برای زدودن غبار

روش دیگری که شاید اندکی قدیمی به نظر برسد، آویزان کردن فرش در خارج از خانه و ضربه زدن به آن است. البته دقت کنید که ضربه های بسیار محکمی نزنید. به علاوه این روش برای فرش های بسیار نازک مانند فرش های ابریشمی پیشنهاد خوبی نیست. اما برای دیگر فرش ها کارآمد است و گرد و غبار زیادی را از فرش ها پاک می کند.

شستن فرش دستبافت

نظافت فرش های دست بافتمی توانید در نظافت فرش های دست بافت خود از مواد شوینده و شستشو با آب کمک بگیرید. فرش را در حالتی زاویه دار با زمین صاف قرار داده و طوری روی آن آب بریزید که رطوبت در یک جا جمع نشود. در واقع آب روی فرش سر خورده و از طرف دیگر خارج شود. فرش را در جایی تمیز قرار داده و باز هم با توجه به جهت بافت قالی، روی آن آب سرد بریزید. می توانید برای این کار از شلنگ استفاده کنید. فقط دقت داشته باشید که آب را در همه جای فرش به یک اندازه بریزید. فراموش نکنید که باید بتوانید فرش را به خوبی خشک کنید و اجازه ندهید که آب و مواد شوینده در فرش برای مدت زیادی باقی بمانند.

جلوگیری از سر خوردن فرش روی موکت

استفاده از مواد شوینده با اسفنج ها و ابرهای نرم

برای جلوگیری از قاطی شدن رنگ فرش دستباف قبل از استفاده از مواد شوینده پیشنهاد می شود که در ابتدا آن را روی قسمت کوچکی از فرش امتحان کنید. از شامپو، صابون و مواد شوینده ملایم استفاده کنید. می توانید آنها را با آب مخلوط کرده و محلول را با یک برس روی فرش بکشید. در حین نظافت فرش های دست بافت دقت داشته باشید که از برس های خیلی زبر و خشن استفاده نکنید. می توانید از اسفنج یا ابرهای نرم برای شامپو کشیدن روی فرش بهره ببرید. پشت و روی فرش را به آرامی و با دست تمیز کنید ولی هرگز پشت و روی فرش را همزمان اسفنج یا برس نکشید.

آب کشی فرش برای خارج کردن مواد شوینده

بعد از اینکه فرش را با شامپو شستید، آن را آب کشی کنید و مطمئن شوید که تمام مواد شوینده از فرش خارج شده است. اگر فرش را به حالت شیب‌دار قرار دهید، مواد شوینده به سرعت و با آب کشی از آن خارج می شوند. البته می توانید از برسی نرم یا لیفی نازک برای خارج کردن آب و مواد شوینده کمک بگیرید. در این مرحله هم مراقب باشید که برای جلوگیری از آسیب به تار، پود و الیاف برس را به سمت بافت فرش حرکت دهید.

مرحله خشک کردن در نظافت فرش های دست بافت

بعد از آنکه مطمئن شدید فرش از مواد شیمیایی و شوینده خالی شده است، آن را خشک کنید. فرش دست بافت را برای خشک شدن در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید چون نور خورشید رنگ های طبیعی فرش شما را از بین می برد یا آنها را کم رنگ می کند. می توانید حوله های بزرگ روی آن انداخته و با راه رفتن بر روی آنها آب فرش را به کمک حوله ها جذب یا از آن خارج کنید. می توانید فرش را نیز به آرامی فشار دهید تا آب خارج شود. بعد از آن فرش را در جایی مانند گاراژ یا هر جای دیگری که در معرض هوای آزاد و دور از نور مستقیم خورشید است قرار دهید تا کاملا خشک شوند. هر دوروی فرش را در معرض هوای آزاد بگذارید. از وسایل برقی خشک کننده مانند سشوار یا بخاری هم استفاده نکنید. تنها وزش باد ملایم پنکه می تواند مفید باشد. در انتها نیز و بعد از خشک شدن می توانید بار دیگر روی آن را به ملایمی و برای نرم تر شدن جارو بزنید.

نظافت فرش دست بافت بدون آب کشیدن

نظافت فرش های دست بافتدقت داشته باشید که برای نظافت فرش های دست بافت می شود آنها را تنها با یک اسفنج نرم و شامپویی ملایم نیز تمیز کرد و نیازی به آب کشی و غوطه ور کردن در آب نیست. در این حالت در همان منزل سطل آب خود را با اندکی مایع نظافتی مخلوط کرده و سپس اندک اندک با ابری نرم روی فرش بکشید. سپس تا زمان خشک شدن کامل فرش از قدم گذاشتن روی آن خود داری کنید.

لکه گیری فرش دستبافت

نظافت فرش های دست بافتدر لکه گیری فرش دستبافت چند اصل مهم وجود دارد. اول اینکه تا حد ممکن سریع عمل کنید، از پخش شدن لکه جلوگیری کنید و پیش از پاک کردن هر لکه مواد شوینده خود را بر روی قسمت کوچکی از فرش تست کنید. انواع لکه بر روی فرش با روش های مختلفی از بین می روند که در اینجا به برخی از شایعترین لکه ها و روش های تمیز کردن آنها اشاره می کنیم:

  • لکه چای و قهوه، خون : ابتدا با استفاده از یک حوله تلاش کنید تا حد ممکن مایع ریخته شده بر روی فرش را جذب کنید. فراموش نکنید که نباید حوله را بر روی محل لکه بکشید، با اینکار لکه بیشتر خواهد شد. سپس مقداری مواد شوینده تست شده را با سرکه و آب ولرم ترکیب کرده و به آرامی محل لکه را با آن تمیز کنید.
  • لکه آبرنگ و گواش : به سرعت روی آن یک حوله قرار دهید و با اطو کمی آن را گرم کنید تا رنگ جذب حوله یا جوهر خشک کن شود. سپس با استفاده از مقدار کمی مواد شوینده آن را تمیز کنید.
  • سس کچاپ و آب خورشت : اگر غذای چرب و رنگین روی فرش ریخت سریع آن را بردارید و در جای لکه کمی ماست بریزید و بگذارید بماند. پس از چند دقیقه ماست را تمیز کرده و لکه را با استفاده از مواد شوینده پاک کنید.
  • لکه های قدیمی : اگر لکه ای روی فرش شماست که از آن بی خبر بوده اید و حالا تبدیل به لکه ای قدیمی شده است، بهتر است با استفاده از خمیرریش آن را بپوشانید و بعد با دستمالی مرطوب آن را پاک کنید. فراموش نکنید که بعد از پاک کردن لکه دستمال خشک به همراه جسمی سنگین بر روی محل مرطوب قرار دهید تا رطوبت را از فرش بیرون بکشد.

    تراکم گره در فرش ، همه آنچه باید بدانید

    در انتها نیز تاکید می کنید که به مواد شوینده خود و مواد شیمیایی که استفاده می کنید دقت داشته باشید. برخی مواد از بین برنده رنگ های فرش هستند پس در انتخاب آنها حساسیت به خرج دهید. از طرفی حتما به موارد تاکید شده ای که فروشنده فرش، بافنده، یا مرکزی که فرش خود را از آنجا خریداری می کنید توجه ویژه داشته باشید.

محصولات مرتبط

موکت پالاز طرح بوریا

موکت بابل طرح فرش‌ گونه

موکت پالاز طرح سایه

موکت پالاز طرح دریا

منبع: https://www.wovenlyrugs.com/posts/how-to-clean-a-oriental-rug/

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ایمانی
3 سال قبل

استفاده از ماست برای لکه گیری جدید بود.من روی موکت امتحان کردم لکه خورشت رو خوب تمیز کرد.جالب بود.بازم از این مطالب بذارید

مهدیه
3 سال قبل

کسی ایده ای داره که چطور میشه لک زردچوبه رو از رو موکت پاک کرد؟یکم رنگش قدیمی شده و چون موکته نمیتونتم بکنم ببرم خشکشویی